Blog

Bioritmovi


Slušajte svoje tijelo !

Započinjemo seriju publikacija na temu, koja nikad i nikoga od nas ne može ostaviti ravnodušnim. U životu čovjeka glavna stvar je naše blagostanje, kako duhovno tako i materijalno. Jedno bez drugog je nemoguće.

Želimo Vam svima harmoniju, svjetlost, ljubav, toplinu, radost … Budite sretni i zdravi !

Kada želimo jedni drugima zdravlje, smatramo da je to jedna od komponenti potpune sreće. Ali malo tko očito predstavlja načine postignuća dobrog zdravlja. Živjeti bez bolesti, živjeti punim životom, duboko disati, uživati u svakom trenutku, zračiti mir, sklad, ljubavnu energiju. Živjeti tako da bi prostor oko nas i naš unutarnji svijet bili privlačni drugima i mogao privući ljude i događaje, koji bi nas mogli obogatiti. Nije li to razlog zašto smo mi stvoreni?

Mi svi volimo bajke i vjerujemo u čuda, ali nismo uvijek svjesni da se čuda sama od sebe ne dešavaju… jer najveće čudo je sam Čovjek. A ono što mi nazivamo čudom se nalazi u nama samima.

Živjeti bez bolesti znači održavati čistim nije samo fizičko tijelo, već i dušu, misli i emocije. To znači da trebamo sačuvati svoj Duh, živjeti u skladu sa zakonima Univerzuma. U protivnom se krši vibracijska ravnoteža unutarnjeg i vanjskog, mikrosvemira i makrosvemira. Nastupa stanje disbalansa ili bolesti.

Drevna učenja svih naroda čuvaju mudrosti naših predaka. Staroslavenske, kineske, tibetanske, japanske, indijske tradicije ponavljaju jedni druge: postoji jedno ljudsko tijelo, jedan je svemir i jedan kanon. A suština kanona – prevencija bilo koje bolesti.

Prvo, trebamo naučiti brinuti o svojem fizičkom tijelu. Svatko od nas percipira svoje tijelo kao nešto nepromjenjivo i temeljito. Ipak, u stvarnosti, ova vrijednost daleko je od konstantne.

Obnavljanje fizičkog tijela odvija se kontinuirano i istovremeno tiho, bezbolno. Na primjer, želučana sluznica u potpunosti se obnavlja za 5 dana, stanice kože za 5 tjedana, za 3 mjeseca dolazi do potpune zamjene kostura! Masno tkivo, koje posebno “muči” ženski dio čovječanstva, već za 3 tjedna ima novi sastav. Odraslo ljudsko tijelo kompletno se obnavlja za 98 % nakon jedne godine. Zamislite, za godinu dana mi dobivamo novo tijelo! Ali zašto mi bivamo bolesni? Zašto obnavljanje organizma ide “lažnim putem”? Zašto se koriste programi “s greškom”?

Jedan od glavnih problema je: kojim “ciglama” mi  popravljamo “našu kuću” (naš organizam)? Opseg “unutarnjeg graditeljstva” je ogroman.  Sa samo jednim udisajem i izdisajem u nama se “urušavaju” i istovremeno formiraju oko 5 triliona crvenih krvnih stanica – eritrocita. Kvaliteta bilo kojeg procesa ovisi o kvaliteti građevinskog materijala. Mi se sastojimo od onoga što konzumiramo. Da, vi ćete upitati :” A što je s uvjetima okoline nas okružuje?”  Mnogi odmah mahnu rukom: ” Kako da živimo zdravo kad je oko nas samo GMO i kemija?” Mi smo toliko navikli na stvarnost okoline, što računamo za normu, zagađeni zrak, vodu, kemikalije, otrovanu hranu, obilje neprirodnih kemikalija u tijelu”, suplementa u obliku vitamina i sintetskih lijekova.

Najveći problem je u našoj ravnodušnosti i neodgovornosti za ono što se događa nekome drugome, a kamo li nama samima. Svi su krivi svuda oko nas: vlada, ministarstava, proizvođači…svi..osim nas samih.  Ali nam nitko ne otvara usta prisilno, mi sami pijemo sintetske vitamine, jedemo konzervans, stabilizatore, sredstva za bojenje, arome … Sve to mi koristimo na vlastitu odgovornost! A u isto vrijeme želimo zadržati zdravlje?!  Koliko dugo će naša “kuća” opstati ako će biti napravljena od trulog drveta? Koliko dugo će trajati vaš automobil, ako loš benzin ulijevamo u njega?

Kada napokon, čovjek shvati da je došlo vrijeme ozbiljno pobrinuti se za zdravlje, bolest se već oglasila i vrijeme je nepovratno izgubljeno. Pomoći takvoj osobi moglo je biti i lakše ako bi se ona unaprijed pobrinula o stanju svog organizma,koji se bori s lošim ekološkim uvjetima,lošom kvalitetom hrane, stresom itd. Stara narodna izreka kaže:” O zdravlju trebamo misliti dok smo zdravi”. Dok se nisu pojavili prvi simptomi bolesti. Što nam smeta slušati svoj organizam, voljeti i čuvati ga, štititi od štetnog djelovanja okoliša?!

Danas ćemo Vas naučiti o prvom pravilu preventivnog očuvanja zdravlja, a to je Zakon Bioritmova.

Svaki ljudski organizam radi po ritmovima prirode. Dnevni bioritam počinje funkcionirati s funkcijom pluća (plućni sustav, od 3:00 do 5:00 sati u jutro). U ovo vrijeme najviše je aktivan sustav pluća  i stoga je potrebno stvoriti sve vanjske uvjete da bi našem respiratornom sustavu bilo komforno ( recimo, imati otvoren prozor). U ovom trenutku, mozak troši najveću količinu kisika, čisti se i energizira se. I zbog toga plućni sustav koristi puno kisika. Ako je kisika malo, tada će mozak koristiti “zadnje akumulacije”, a time će pluća oslabiti i mogu se stvoriti uvjeti za razvitak bolesti. U ovo vrijeme ne preporučuje se pušiti ili udisati kemijske pare, zagađen zrak i sl.Ovo je razdoblje punjenja kisikom i mirnog sna. Zdravi san je vrlo ozbiljan aspekt.

 

PRVI VAL SAMOREGULACIJE ORGANIZMA

Od 5:00 do 7:00 h maksimum energije nalazi se u debelom crijevu, ovo je vrijeme regulacije životnih snaga, točnije rečeno, endokrinog  i hormonskog sustava. Crijeva se pripremaju za izbacivanje stolice (neobrađenog i neiskorištenog materijala). Ako kod osobe proces pripreme za čišćenje tijela se ne odvija u ovo vrijeme, postoji mogućnost zatvora, hemoroida i dr. problema. Period od 3:00 do 7:00 sati je vrijeme mirne samoregulacije organizma bez poremećaja sna.

Od 7:00 do 9:00 sati je vrijeme maksimalne aktivnosti našeg želuca. Znamo da želudac “iskuhava” ne samo hranu, nego i životne događaje. Sustav želuca potiče osobu na razmišljanje. Ako je osoba gladna, misli stimuliraju negativne emocije. Ako je čovjek bolestan ili slab- to je vrijeme početka borbe s bolešću. Od 7:00 do 9:00 sati je početak dana, pražnjenje stolice, doručak, početak borbe s bolešću. Osoba počinje svoj dan s mirnom i usklađenom hranom. Zbog toga doručak treba biti jak i obilan. Zapamtite: kava i sendvič nije doručak.Ako želite imati dobru liniju, izbaviti se od viška kilograma, smiriti bolesti želuca: pobrinite se za njega u ovo vrijeme! Da bi Vam lijek ili prirodni pripravak pomogao pobijediti bolest želuca, koristiti ga u ovo vrijeme!

 

U razdoblju od 9:00 do 11:00 mobiliziraju se najdublja zaštitna svojstva organizma, maksimalno radi sustav  “Slezena – Gušterača”; U ovo vrijeme najbolje je ne koristiti nikakve lijekove i dati mogućnost samom organizmu boriti se s bolestima.

Od 11:00 do 13:00 sustav srca radi maksimalno. Ovo je vrijeme najtežih fizičkih i emocionalnih napona. Vrijeme je kad krvotok organizma postiže najveću snagu. Ako je srce zdravo,ono je sposobno nositi se stresom, tlakom, umorom i sl. Ako je srce slabo, u ovo vrijeme ono će Vam  “napomenuti” o tome. Ako želite imati zdravo srce, brinite se o njemu u ovo vrijeme.

 

Od 13:00-15:00 je najveća aktivnost sustav tankog crijeva, to je razdoblje velikog emocionalnog i fizičkog napora.

U periodu od 11:00 do 13:00 te od 13:00 do 15:00 sati je maksimalno vrijeme mogućeg napona za organizam, ali od 14:00 -15: 00 sati je maksimalno vrijeme umora kada je neophodno odmoriti,relaksirati i opustiti organizam na 5 do 10 minuta.

Od 15:00 do 17:00 sati “sunce života” nalazi se u sustavu mjehura (maksimalna aktivnost). To je početak drugog vala samoregulacije psihe i fiziologije (prva je bila u razdoblju od 3 do 5 sati). Ovo je vrijeme za komunikaciju sa samim sobom, s  vašim prijateljima, bez napetosti, bez susreta s negativnim ljudima, vrijeme razmišljanja o sebi.

Od 17:00 do 19:00 sati je vrijeme maksimalne aktivnosti bubrežnog sustava. To je također vrijeme samoregulacije, ali je još dublje. U ovom periodu dozvolite sebi susret s najboljim prijateljima, vođenje ljubavi, vrijeme da se sjetite povjerljivih i tajnih stvari. U ovom periodu koristite terapiju za bubrežni sustav, razmišljajte o plodnosti, ljubavi, sreće i o zdravlju svog tijela.

Dakle, od 15 do 19 sati je vrijeme mirne samoregulacije i mudrog “druženja” sa svojom dušom, susret s prijateljima i ležerne komunikacije sa životom.

 

DRUGI VAL SAMOREGULACIJE ORGANIZMA

Od 19:00 do 21:00 sat je maksimalna aktivnost sustava perikarda,koji je odgovoran za vegetativno-vaskularnu živčanu regulaciju. Sustav perikarda je zaštitnik srca od emocionalne oluje. Možete ponovno dati tijelu velika opterećenja, raditi, učiti, baviti se sportom, t.j. voditi aktivan način života.

Od 21:00 do 23:00 sati “sunce života” nalazi se u sustavu žučnog mjehura” (po kineskoj medicini poznat kao sustav “trojnog grijača” – pluća, jetre i bubrega). To je razdoblje ozbiljnog rada, vrijeme posljednjih snažnih napora da bi riješili svoje probleme.

U periodu od 19: 00-21: 00 i od 21: 00-23: 00 sata je “rad u drugoj smjeni”, kada je naše tijelo u stanju izdržati teške terete.

Od 23:00 do 1:00 sati ujutro je maksimalno vrijeme aktivnosti sustava žučnog mjehura. To je sustav ljutnje, odlučnosti i agresiji, koji kontrolira seksualnu sferu i cijeli lokomotorni sustav. Kod  ljudi povećava se agresivnost, čak i ako on to ne pokazuje jer uvijete za to postoje. Priroda je vrlo mudra i prisiljava osobu u to vrijeme pripremati se za spavanje kako bi ne činila zlo. U snu sva agresija se stišava i pretvara se u energiju obnavljanja snaga umornog organizma,kako bi koristila organizmu. Međutim, treba uzeti u obzir, ako je čovjek -“sova” on može raditi, ali ako je “čovjek-slavuj”, on se mora odmarati.  Ovo nije najbolje vrijeme za izlazak na party, disko-klubove i sl. jer neukrotiva odlučnost i hrabrost energije žučnjaka može dovesti do problematike s drugim osobama.

Od 1:00 do 3:00 sata maksimalno je aktivan rad jetre. Energija jetre rješava sve probleme života. Zbog toga je to često vrijeme ljutnje i agresije, posebno ako je osoba umorna. Nadražljivost čovjeka u ovom periodu je maksimalna.Ako je jetra nije zdrava, postoji posebna opasnost za srce i mozak, to jest za  sustave koji podržavaju energiju jetre. Pravilna upotreba ovog razdoblja za većinu ljudi je odmor i spavanje.

 

Dakle, ljudski organizam živi po svojim energetskim ritmovima. Prvo pravilo preventive organizma jest pridržavanje najosnovnijih pravila bioritma organizma. Priroda se pobrinula da nama bude komforno u svojoj “kućici”. Odluka je na nama želimo mi to ili ne. Želimo li biti bolesni ili zdravi. Doživjeti 90 ili 50….

Svoje pacijente uvijek upitamo : “Kada doručkujete i što jedete za doručak ?”, “U koliko sati koristite lijekove za tlak?”, “Da li se budite po noći?”, “Koliko puta na dan imate stolicu?”, “ Koliko dugo spavate po danu?”….

Nadamo se da nakon ovog članka, odgovore na ova pitanja postaju puno jasnija i Vama.


9 January, 2017 Zanimljivosti ,
About admin