Blog

Pozitivni učinci galvanizacije-iontoforeze


Poboljšavanje metabolizma, zbog gibanja iona u tjelesnoj tekućini te otvaranje kanala membrane bio-stanice.

Poboljšavanje prokrvljenosti, zbog ionskog puta te podražavanja živčanog sistema u sistemu krvnih žila što rezultira njihovo proširenje.

Povećava se otpornost protiv neželjenih utjecaja. Zbog povećane prokrvljenosti zone stimulacije, povećava se i broj krvnih zrnaca. Bijela krvna zrnca su tjelesna straža koja se bore protiv bolesti.

Također se ubrzava izmjena plinova.

Max.struja 0,1mA/cm2


VAŽNO!

Svi oblici liječenja moraju se izvoditi bezbolno!

Uvažavati kontraindikacije!

Kod svih sumnjivih slučajeva posavjetujte se s liječnikom.

Liječnik je nadležan za liječenje.


Uklanjanje kiselina iz tijela

Putovanje iona prouzrokuje uklanjanje kiselina iz tkiva. U tom procesu nastaju tvari koje ublažuju bol.


Ionoforeski učinak

Ako nanesemo na kožu ili spužvu elektrode aparata neki preparat s jednakim električnim nabojem kao što ga nosi odabrana elektroda, taj se preparat putem električnog polja, naprosto utisne u tijelo. Tu pojavu zovemo ionoforeza.


Elektroosmotsko djelovanje

Ioni mogu pokretati tekučine. Pod anodom tekučina prodire, a pod katodom zateže tkivo. Tu pojavu zovemo elektroosmoza.

Svi ovi postupci mogu se upotrijebiti u kozmetici i to pojedinačno ili u kombinaciji. Upravo zbog ovih saznanja, istosmjerna elektroterapija je značajan faktor u kozmetici.


Ionoforeza

Ionoforezu možemo označiti kao elektroferezu, ionsku terapiju ili elektrolizu. Ionoforeza predstavlja postupak kojim pomoću galvanske struje unosimo lijekove ili kozmetičke preparate u tijelo kroz neoštečenu kožu.


Proces ionoforeze

Ako izložimo otopinu, odnosno čovječje tijelo istosmjernom naponu tako da stavimo u otopinu dvije elektrode, odnosno da ih položimo na površinu ljudske kože, putovati će ioni (koji su se prije toga besciljno kretali u životnoj tekučini) zbog električke privlačnosti suprotnih polova, prema elektrodi suprotnog naboja i tamo se razelektrizirati.

Negativni pol( – ) zove se katoda. Pozitivni pol ( + ) zove se anoda. Ione sa pozitivnim nabojem koji putuju ka katodi nazivamo kationi, a ione sa negativnim nabojem koji putuju prema anodi anioni.

Na elektrodama se u toku rekombinacije naboja izlučuju tvari koje su prisutne u elektrolitu kao ioni u slobodnom kretanju pa na primjer od iona natrija Na++ stvara NaOh ( natrijeva lužina ). To se događa ispod anode. Ispod katode se rekombiniraju pozitivni ioni.

 

Sporedni učinci

Galvanski ili metalni okus u ustima, pojavi se obično kod terapije lica ili gornjeg dijela vrata. Poslije terapije okus nestaje bez štetnih posljedica.


31 December, 2018 Zanimljivosti
About admin

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?