Blog

UNIVERZALNA MATRICA ZA BALANSIRANJE ENERGIJA ČAKRI


UNIVERZALNA MATRICA ZA BALANSIRANJE ENERGIJA ČAKRI

Čitav svemir se sastoji od energije, a naše tijelo nije iznimka. Davno prije modernih tehnologija, drevne kulture su znale kako sva živa bića u sebi nose energiju – životnu silu.

Sedam energetskih centara unutar nas nazvali su – sedam čakri.
Na sanskrtu “čakra” doslovno znači “kotač”. Takav naziv su dobile radi kružnog kretanja vitalne energije – Prane, unutar nas. U ljudskom tijelu ta rotacijska energija ima sedam centara, smještenih duž tijela od kraja kralježnice do vrha glave. 

Kod zdrave, uravnotežene osobe, tih sedam čakri pruža potrebnu količinu energije za tijelo, dušu i duh. Međutim, ako je jedna čakra preotvorena i rotira prebrzo, ili pak prezatvorena i rotira presporo to će odmah utjecati na zdravlje.
Čakre su energetske točke u tijelu i odgovorne su za naš emocionalni i fizički sklad, kao i za opće stanje svijesti.

Postoji sedam glavnih čakri koje počevši od prve čakre trtice do sedme – krunske čakre – koja se nalazi na tjemenu, tvore energetski kanal kroz koji se podiže životna energija. Da bi osoba bila zdrava i u dobrom emocionalnom stanju svih sedam čakri trebaju pravilno funkcionirati.
Osoba doživljava visoko stanje svijesti kada se životna energija uzdigne od prve do sedme čakre te izlazi kroz vrh glave. Takva osoba je zadovoljna sobom i svojim životom, osjeća se zdravo i poletno, postiže uspjehe u svome radu, vrlo je snalažljiva, hrabra, intuitivna i pršti radošću.
Svaka čakra je odgovorna za određeno emocionalno stanje i fizičke funkcije.
Ako je neka od čakri u blokadi, osoba se suočava sa bolešću i problemima na tom području.

Korijenska čakra

Prva čakra. Nalazi se u području trtične kosti, povezana je s elementom zemlje i predstavlja našu vezu s materijalnim svijetom. Ona nam pomaže pronaći životni put, u njoj se povezujemo s vlastitim fizičkim tijelom.
Ako je uravnotežena energija ove čakre će se upinjati prema gore kako bismo doživjeli više stanje svijesti i prema dolje kako bi nas uzemljila i dala nam osjećaj sigurnosti.
Ukoliko energija ove čakre nije uravnotežena, prati nas osjećaj izgubljenosti, nepovezanosti, nepripadnosti, mogu se pojaviti financijski problemi, loše se osjećamo u vlastitom tijelu, osjećaj iscrpljenosti te temeljni osjećaj straha koji je tada stalno prisutan.

Sakralna čakra

Druga čakra. Nalazi se na području bubrega i genitalija. Povezana je s elementom vode. Smatra se sjedištem kreativnosti.
Usko je povezana s našim osjećajem zadovoljstva i uživanjem u seksualnom odnosu, hrani, piću i općenito sa našim nastojanjima da sebi ugodimo.
Kad je ova čakra uravnotežena mi smo puni planova i snova, naša intuicija radi te imamo osjećaj kako sve ide svojim tokom.
Ova čakra se blokira osjećajem krivnje. Kada ona nije uravnotežena osoba može lako postati ovisnik o hrani, piću, sexu te je općenito sklona pretjeranim reakcijama pa i agresiji. Zbog takve kreativne blokade te uvjerenja kako ništa nije dobro može se javiti i depresija. Važno je da tada osoba prepozna taj osjećaj krivnje, otkrije za što se točno okrivljava, a zatim da prihvati stvari koje su se dogodile te da odluči ne dozvoliti da joj te stvari i naučen obrazac razmišljanja truju životnu energiju.

Solarni pleksus

Treća čakra. Naziva se još i “grad blistavih dragulja”. Predstavlja središte naše moći. Povezana je s elementom vatre, a smještena je između pupka i prsne kosti. Ona je zadužena za snagu volje i za samopoštovanje. Blokira ju osjećaj stida i gnjeva.
Kada je ova čakra neuravnotežena dobro si je postaviti pitanja tipa: “Čega se ja to stidim?”, “Kojim postupkom sam razočarao/la sebe?”, “Na koga ste zapravo gnjevni i zašto?”.
Osobe koje imaju uravnoteženu treću čakru su energične, vjeruju u svoje potencijale i ponašaju se spontano.
Ukoliko je treća čakra blokirana osobe manipuliraju drugim ljudima, tašte su, ohole ili pak dio svog integriteta prepuštaju drugima i slijepo slijede nekog vođu.

Srčana čakra

Četvrta čakra. Ona je naše energetsko središte iz kojega primamo i dajemo ljubav. Povezana je s elementom zraka.
Ukoliko je energija četvrte čakre usklađena mi smo emocionalno jaki, možemo oprostiti drugima, lako se povezujemo s ljudima te naše ideje s lakoćom provodimo u dijela.
Ova čakra je od posebne važnosti budući da predstavlja središte u kojem se događa razmjena između energija donjih i gornjih čakri.
Blokira je osjećaj velike tuge. Ukoliko je ova čakra neuravnotežena osoba je sklona stvaranju negativnih misaonih  obrazaca, sumorna je, posesivna, ljubomorna i sebična.

Grlena čakra

Peta čakra. Ona je nađe komunikacijsko središte. Predstavlja most između srca i uma. Njezina energija nam pomaže ideje pretočiti u riječi. Osim što predstavlja našu sposobnost da se verbalno izrazimo, ona upravlja i našom voljom te našim poimanjem istine.
Ona se blokira lažima. A iako se za dovođenje ove energije u ravnotežu preporučuje ulazak u tišinu, nju mogu blokirati i naše odluke da šutimo onda kada bi trebali govoriti (npr. Kada se treba zauzeti za sebe ili druge).
Kada je ova čakra uravnotežena lako izražavamo svoja uvjerenja i potrebe, bez straha od okoline.
Kada je ova čakra neuravnotežena možemo početi “mljeti” – pretjerano pričati a da zapravo ne govorimo ništa značajno, ogovarati, ući u ovisnosti tipa alkoholizam.

Kada smo bili mali slobodno smo se izražavali, sjetimo se samo dječjeg plača, no na putu prema odrasloj dobi kod mnogih ljudi dolazi do blokade upravo ove čakre.

Treće oko

Šesta čakra. Ona predstavlja naše središte mudrosti te upravlja emocionalnom inteligencijom, odnosno svjesnim i podsvjesnim dijelom uma. Ona također regulira i rad svih drugih čakri.
Kada je otvorena mi smo izrazito intuitivni i maštoviti, nevezani za materijalno, a svijet promatramo bez prosuđivanja.
Kada je ova čakra blokirana, nedostaje nam discipline, imamo loše pamćenje, postavljamo si neambiciozne ciljeve ili pak postajemo preracionalni, strogo intelektualni i autoritativni.

Krunska čakra

Sedma i posljednja čakra. Smještena je na tjemenu. Predstavlja nađe mistično središte. Kroz nju ulazi životna energija ili prana u naš sustav čakri.
Kada je uravnotežena mi smo otvoreni za doživljaj božanskog, ma kako Ga poimali. Energiji ove čakre je najteže pristupiti, a kada osobi to uspije ona osjeća potpunu radost u svakodnevnom životu. Takve osobe privlači prava duhovnost, a ne formalizirana dogma. Te osobe su vizionari.
Neuravnotežena krunska čakra uzrokuje pretjeranu sramežljivost i tada se osobe teško povezuju s drugima te im nedostaje iskra divljenja i zanesenosti pred čudima univerzuma.

 

 


29 November, 2019 Zanimljivosti
About admin