Search

Trebate pomoć? molekula.zg@gmail.com

SILIKONSKA OGRLICA – AKTIVATOR SEROTONINSKIH RECEPTORA

10 mg sreće

 

Što je serotonin?

Serotonin ima ulogu kemijskog odašiljača impulsa između živčanih stanica. Iako se ova tvar proizvodi u mozgu, gdje obavlja svoje primarne funkcije, približno 95% serotonina se sintetizira u gastrointestinalnom traktu i u trombocitima. U organizmu stalno cirkulira do 10 mg serotonina. Poznato je da razina serotonina postaje maksimalna u trenucima sreće i opada tijekom depresije. 5-10% serotonina sintetizira se pinealnom žlijezdom iz aminokiseline triptofana. Za njegovu proizvodnju je apsolutno neophodna sunčeva svjetlost, zbog čega je tijekom sunčanih dana naše raspoloženje puno bolje. Istim procesom može se objasniti poznata zimska depresija.

Godine 1935. talijanski farmakolog Vittorio Erspamer prvi je izolirao tvar koja je potrebna za rad glatkih mišića gastrointestinalnog trakta. Neki su mislili da je riječ o adrenalinu, ali tek dvije godine kasnije znanstvenik je uspio dokazati da je ta tvar prethodno nepoznati amin. Erspamer je nazivao rezultirajući spoj “enteramin”. Godine 1948. Maurice Rapport, Arda Green i Irwin Page u klinici Cleveland otkrili su vazokonstriktor u serumu krvi, kojeg su nazvali “serotonin”. Struktura ove tvari, koju je predložio Maurice Rapport, 1951. godine, potvrđena je kemijskom sintezom. Godine 1952. dokazano je da su enteramin i serotonin ista tvar. Godine 1953. neurofiziolozi Irwin Page i Betty Tverreg pronašli su serotonin u mozgu.

Nakon otkrića serotonina počelo je proučavanje njegovih receptora. 1957 John Gaddum proveo je niz istraživanja, rezultati kojih su pokazali da su serotoninski receptori heterogeni: sposobnost serotonina je skraćivati glatke mišiće, a blokira se Dietilamidom D-lizerginske kiseline (LSD – snažan halucinogen i psihotropni lijek koji se ponaša kao agonist serotonina u perifernim tkivima), dok svojstvo aktivacije vegetativnih živčanih čvorova sprečava morfij. Odgovarajuće receptore su nazvali „D” – „i” M -serotoninskim receptorima. U 90-im godinama XX-og stoljeća metodama molekularne biologije saznalo se da postoji najmanje 14 vrsta serotoninskih receptora, koji su odgovorni za različite funkcije serotonina.

Serotonin se formira od aminokiseline triptofan putem njezine postupne 5-hidroksilacije enzimom 5-hidroksitriptofan i zatim dekarboksilacije dobivenog hidroksitriptofana fermentom koji se zove triptofandekarboksilaza. 5-triptofandekarboksilaza sintetizira se samo u somi (tijelo stanice) serotoninskih neurona. Hidroksilacija se odvija u prisutnosti iona željeza i pteridina kao kofaktora.

Fiziološke funkcije serotonina su vrlo raznovrsne. Serotonin “upravlja” mnogim funkcijama u tijelu. Prilikom spuštanja serotonina povećava se osjetljivost na bol tjelesnih sustava, to jest, čak i mali nadražaj izaziva jake bolove. Serotonin igra ulogu neurotransmitera u središnjem živčanom sustavu. Serotonergični neuroni su grupirani u moždanom sustavu: u variolskom mostu i šavovima jezgra. Od mosta idu projekcije na kičmenu moždanu,mali mozak, limbički sustav, bazalne ganglije i korteks.

Sintetizirani neuronom serotonin pumpa se u vezikule. Ovaj postupak se naziva transportiranjem protona. U vezikuli, uz pomoć protonske zavisne ATP-aze, istiskuju se H + ioni. Kada proton ostavlja gradijent, molekule serotonina ulaze u vezikule. Nadalje, kao odgovor na depolarizaciju postupka, serotonin se izlučuje u sinaptički rascjep. Dio ga se uključuje u prijenos živčanog impulsa, djelujući na stanične receptore postsinaptičke membrane, a dio se vraća u presinaptički neuron. Autoregulacija izlaza serotonina postiže se aktivacijom presinaptičkih receptora 5-HT, koji pokreću kaskadu reakcija, regulirajući ulazak kalcijevih iona u presinaptički sustav.  Ioni kalcija, zauzvrat, aktiviraju fosforilaciju enzima 5-triptofan hidroksilaze, koja osigurava pretvorbu triptofana u serotonin, što dovodi do povećane sinteze serotonina. Preokrenuto hvatanje obavlja transporter serotonina, 12- domenskim proteinom, koji obavlja transport natrija i kalija. Po povratku u stanicu, medijator se cijepa pomoću monoaminske oksidaze do 5-hidroksil-indolil-octenu kiselinu. Kemijski proces transportnih sustava serotonina sličan je transportu noradrenalina.

Serotonin olakšava motoričku aktivnost, zbog povećane sekrecije supstancije P u završetku senzornih neurona, utječući na inotropne i metabotropne receptore. Osim dopamina, serotonin igra važnu ulogu u mehanizmima hipotalamske regulacije hormonske funkcije hipofize. Stimulacija serotoninskih kanala, vezujući hipotalamus i hipofizu, uzrokuje porast izlučivanja prolaktina i drugih hormona prednjeg režnja hipofize( postupak suprotni od stimulacije dopaminergičnih veza).

Serotonin je također uključen u regulaciju vaskularnog tonusa.

Višak serotonina može biti potencijalno opasan, uzrokujući posljedice poznate kao serotoninski sindrom. Takva kritična koncentracija serotonina često je posljedica paralelne uporabe antidepresantnih inhibitora monoamin oksidaze i selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina.

Serotonin igra važnu ulogu u procesima zgrušavanja krvi. Krvne pločice sadrže značajne količine serotonina i imaju sposobnost hvatanja i nakupljanja serotonina iz krvne plazme. Serotonin povećava funkcionalnu aktivnost trombocita i njihovu sklonost agregacije i stvaranju ugrušaka. Stimulacijom specifičnih serotoninskih receptora u jetri, serotonin uzrokuje povećavanje sinteze zgrušavanja krvi jetrom. Izbacivanje serotonina  iz oštećenih tkiva je jedan od mehanizama za osiguravanje zgrušavanja krvi na mjestu ozljede. Serotonin je uključen u procese alergija i upala. On povećava propusnost krvnih žila, poboljšava kemotaksiju i migraciju leukocita u upaljena žarišta, povećava količinu eozinofila u krvi i degranulaciju masnih stanica te oslobađa medijatore alergija i upala.

Lokalna (npr. Intramuskularna) primjena egzogenog serotonina uzrokuje jaku bol na mjestu primjene. Vjerojatno serotonin kao i histamin i prostaglandin, iritira receptore u tkivima, igra ulogu aktivatora boli na mjestu ozljede ili upale. Također, u crijevu se proizvodi velika količina serotonina. Serotonin igra važnu ulogu u regulaciji motorike i sekrecije u gastrointestinalnom traktu, povećavajući njegovu peristaltiku i sekrecijsku aktivnost. Osim toga, serotonin ima ulogu faktora rasta za neke vrste simbioznih mikroorganizama, povećava metabolizam bakterija u debelom crijevu. Bakterije debelog crijeva također pridonose izlučivanju serotonina iz crijeva, budući da mnoge vrste simbioznih bakterija imaju sposobnost dekarboksiliranja triptofana. Kod disbioze i niza drugih bolesti debelog crijeva, proizvodnja serotonina iz crijeva značajno se smanjuje.

Veliko oslobađanje serotonina iz umirujućih stanica sluznice želuca i crijeva, pod djelovanjem citotoksične kemoterapije je jedan od uzroka mučnine i povraćanja, proljeva kod postupka kemoterapije malignih tumora. Slično stanje se javlja kod nekih malignih tumora koji proizvode serotonin.

Velika količina serotonina također je zabilježena u maternici. Serotonin ima ulogu u parakrinom reguliranu kontrakcije maternice i jajovoda te koordinaciju poroda. Proizvodnja serotonina u miometriju povećava se za nekoliko sati ili dana prije poroda i još se više izravno povećava u procesu samog poroda.

Serotonin je također uključen u proces ovulacije: sadržaj serotonina (i drugih bioloških aktivnih tvari) u folikularnoj tekućini povećava se neposredno prije pucanja folikule što uzrokuje rast intrafolikularnog tlaka.

Serotonin ima značajan učinak na procese uzbuđenja i inhibicije u sustavu genitalnih organa. Na primjer, povećanje koncentracije serotonina kod muškaraca odgađa početak ejakulacije.

Manjak ili inhibicija prijenosa serotonina, uzrokovane smanjene razine serotonina u mozgu, jedan od faktora stvaranja depresija, opsesivnih poremećaja i teških migrena. Hiperaktivacija serotoninskog receptora (na primjer, pri uzimanju određenih lijekova) može dovesti do halucinacija. Uz kronično povišenu razinu serotonina povezuje se razvoj shizofrenije. Akumulacija serotonina u središnjem živčanom sustavu zbog upotrebe serotonergičkih lijekova može dovesti do pojave serotoninskog sindroma.

Zašto je serotonin tako važan za ljudsko zdravlje?

Serotonin obavlja mnoge važne funkcije u tijelu:

sudjeluje u procesima pretvorbe biokemijske energije u električnu i mehaničku spriječava hipoksiju tkiva i time spriječava disfunkciju pojedinih organa ljudskog tijela i organizma kao cjeline uzrokuje samodestruktivnu neoplazmu stanica smanjuje osjetljivost na bol sudjeluje u regulaciji vaskularnog tonusa igra važnu ulogu u regulaciji motorike i sekrecije u gastrointestinalnom traktu, povećavajući njegovu peristaltiku i sekretornu aktivnost.

utječe na procese zgrušavanja krvi sudjeluje u procesima alergije i upala igra ulogu faktora rasta za neke vrste simbioznih mikroorganizama aktivira područja mozga koja su odgovorna za kognitivni proces, odgovoran za fleksibilnost našeg razmišljanja i optimizma poboljšava koncentraciju, pozornost i pamćenje.

uključen u regulaciju sna, ponašanja i emocionalnih reakcija, kontrolira krvni tlak, termoregulaciju, reakcije na hranu utječe na rad stanica koje su odgovorne za radost i dobro raspoloženje, seksualne želje i funkcije, apetit, sposobnost za učenje, temperaturu i neki aspekti socijalnog ponašanja uzrokuje veliku duhovnost, radost u komunikaciji s drugim ljudima povećava sposobnost zaustavljati stres djeluje kao “akcelerator” tjelesne aktivnosti.

Kako prepoznati sindrom nedostatka serotonina?

konstantan osjećaj umora migrene, vrtoglavica, bol u mišićima i zglobovima visoka temperatura i povećano znojenje, bol kod gutanja, povećani limfni čvorovi

Povećana osjetljivost na bol

 

Imate depresiju, manjak snage i loše raspoloženje?

Najvažnija stvar je utjecaj serotonina na naše raspoloženje. Serotonin se ne naziva uzalud “hormonom sreće”.

Ljudsko tijelo programirano je da proizvodi hormone koji promiču dobro raspoloženje i izazivaju euforiju.

Sreća je samo kemijska reakcija našeg tijela, zbog posebnih hormona. Osjećaj užitka je složen biokemijski proces koji se kontrolira “hormonima sreće”, od kojih je jedan serotonin.

Zahvaljujući serotoninu, možemo iskreno uživati u različitim stvarima: okusima, aromama, a najvažnije je pamtiti ove ugodne trenutke. Kod nedostatka ovog hormona čovjek pada u očaj i reagira na različite sitnice plačem, lošim raspoloženjem i sl.

“Hormon sreće” daje nam osjećaj lakoće, inspiracije i smiruje živčani sustav. Također omogućuje da zadržimo samokontrolu u ekstremnim situacijama.Zahvaljujući normalnoj proizvodnji serotonina u tijelu, mi se nalazimo u dobrom raspoloženju, osjećamo se snažnima i raspoloženima, život se percipira svjetlije i zanimljivije, povećava se otpornost na stres. Kada ovaj hormon ulazi u leđnu moždinu, poboljšava se tonus mišića i osoba se osjeća uvjereno u svoje sposobnosti. Ako u tijelu nije dovoljno serotonina, pojavljuje se sindrom kroničnog umora i depresija.

Zanimljivo, neki istraživači smatraju da je serotonin “hormon društvenosti”, koji utječe na ljudsko ponašanje u društvu, prilagodljivost, društvenost i kvalitetu vodstva.

Koliko je potrebno serotonina da bi osoba bila lider?

Studije su pokazale da serotonin ima posebnu ulogu u određivanju društvenog statusa i poredak hijerarhije kod različitih životinja (npr. majmuna). Kada su životinjama davali veću dozu serotonina, to je dovelo do oštrog porasta statusa u populaciji, sve do “alfa-statusa”.

Kod dominantnih pojedinaca s većom razinom serotonina bila je zabilježena niža agresivnost.

Znanstveni podaci o ulozi serotonina kod Homo sapiensa također su pokazali da se kod ljudi povećava socijalni status, kod povećavanja razine serotonina u krvi. Osoba postaje mirnija, sigurnja, dosljednija. Potvrđeno je da povećanje razine serotonina promiče napredovanje osobe u poslu (Gardner, 1998).

Jedno moguće objašnjenje je da s dostatnom razinom serotonina, osoba postaje dosta samostalna. Osobe s niskim razinama serotonina su visoko impulzivne (histerične), sklone neurozima i depresijama, pate od prejedanja i pate od različitih psihosomatskih  bolesti.

Budući da razina psihosomatskih bolesti u ovom trenutku doseže 70% od svih bolesti, može se zaključiti da je za liječenje ovih bolesti izuzetno važan nivo serotonina u organizmu.

Posebno treba napomenuti da najnoviji znanstveni dokazi potvrđuju značajnu ulogu serotonina za usporavanje procesa starenja i pomlađivanje tijela.

Neki znanstvenici vjeruju da razina serotonina, kao i masa koštanog tkiva, opada tijekom godina.

Starenje osobe prati nakupljanje metabolita u tijelu, koji narušavaju fiziološke procese pretvorbe energije u tkivima.

Poremećaj razine dovodi do  disfunkcije glatkih stanica mišića, poremećaja mikrocirkulacije, pojave hipoksije tkiva i narušavanja pretvorbe energije u tkivima. Aktiviranje serotoninskih receptora usporava proces starenja.Znanstvene studije ukazuju na to da povećanje nivoa serotonina omogućuje usporenje procesa ljudskog starenja, produljuje mladost i povećava prosječno trajanje života uz očuvanje mentalnih i fizičkih sposobnosti.  Liječenje sindroma nedostatka serotonina sposobno je produžiti prosječni životni vijek čovjeka  na 20-30 godina.

Vrlo obećavajuće rješenje nedostatka serotonina putem aktiviranja receptora serotonina je silikonska ogrlica «SCHALI-S1» koja je bila napravljena od strane ruskih znanstvenika, a pomoću modernih tehnologija. Posebna fitokompozicija od ekstrakta trave Griffonia simplicifolia, zrna zobi (Avena sativa), mandžurijskog oraha (Juglans mandshurica), pojačanog nanokompleksa (titanova suspenzija ili silicij) učinkovito aktivira serotoninske receptore putem utjecaja na ligande, što dovodi do  pročišćavanja serotoninskih receptora i aktivacije serotonina u središnjem živčanom sustavu, unutrašnjim organima i trombocitima. Kao rezultat toga, organizam počne aktivnije koristiti svoje unutarnje rezerve.

KOJA JE POVEZANOST IZMEĐU SEROTONINA I DEPRESIJE?

Raspoloženje osobe puno ovisi  o količini serotonina u tijelu. Dio serotonina proizvodi mozak, ali u isto vrijeme, dovoljno velik dio proizvodi crijeva. Moguće je da nedostatak serotonina u crijevu određuje razvoj depresije.

 

Medicinski testovi su pokazali da nošenje serotoninske ogrlice doprinosi:

korekciji psihološkog stanja;

poboljšanju raspoloženja, uklanjanju tjeskobe;

poboljšanju pamćenja i koncentracije, osobito u slučaju povećanog mentalnog stresa;

povećanju radne sposobnosti, sposobnosti tijela za fizičko i sportsko opterećenje;

ublažavanje napetosti mišića i bolova u mišićima;

regresiji bolnih sindroma koji nisu povezani s bolestima unutarnjih organa;

povećavanju praga percepcije osjetljivosti na bol;

smanjenju stresa i iritacije, otpornosti na stresne i izvanredne situacije;

smanjenju želje za slatkišima i smanjenju osjećaja gladi, normalizaciji apetita;

smanjenju žudnje za alkoholom i ublažavanju stanja post alkoholnog sindroma;

povećanju seksualne aktivnosti;

reguliranju pokretljivosti i sekrecije gastrointestinalnog trakta;

poboljšanju mikrocirkulacije krvi u krvnim žilama i ublažavanju napetosti i umora očiju.

Indikacije za uporabu:

kliničke manifestacije akutnog emocionalnog stresa zbog traumatske situacije;

kronična tenzijska glavobolja;

disbalans krvnog tlaka (arterijska hiper- ili hipotenzija);

poremećaji moždane cirkulacije;

modrice i ozljede mekih tkiva;

bol u mekim tkivima kralježnice s degenerativnom bolešću (osteohondroza i druge manifestacije dorzopatije);

neuralgija povezana s bolestima perifernih živaca;

bol u zglobovima tijekom artritisa i artroze;

bol kao posljedica traumatskih ozljeda kostiju;

oslabljena pokretljivost i sekrecija gastrointestinalnog trakta.

Kontraindikacije:

preosjetljivost na serotonin;

depresija i druge promjene raspoloženja u akutnoj fazi mentalnih bolesti;

akutna vaskularna tromboza;

angioedem;

Preporučljivo pažljivo koristiti kod:

teške arterijske hipertenzije;

ishemijske bolesti srca s čestim simptomima stenokardije;

epilepsije;

bronhijalne astme;

Način uporabe: 

proizvod treba nositi oko vrata. Preporučeno trajanje nošenja proizvoda je 3 mjeseca. Nakon pauze od 2 tjedna, nošenje proizvoda može se ponoviti.  

Nuspojave:

Nuspojave su obično blage.

Prva reakcija na nošenje proizvoda može biti kratkoročni porast sistoličkog tlaka kod bolesnika s hipertenzijom, aritmijom, osjećaj topline u vratu, crvenilo lica, vrtoglavica, glavobolja, osjećaj “stiska” na predjelu srca, vrlo rijetko – dispepsija (meteorizam, nadutost). Ove nuspojave se zaustavljaju bez upotrebe lijekova u nekoliko minuta nakon uklanjanja proizvoda.

Nošenje proizvoda može se ponoviti, nuspojave mogu biti odsutne ili manje intenzivne.

Ako se nuspojave ponavljaju, to može biti posljedica individualne preosjetljivosti na proizvod iz razloga navedenih u poglavlju više. U tim slučajevima, nošenje proizvoda treba prekinuti i obratiti se liječniku.

U drugim slučajevima, proizvod je siguran za uporabu i ima rijetke, blage nuspojave koje prestaju nakon prestanka nošenja proizvoda.

Serotoninska ogrlica ne razvija ovisnost.

Uvjeti skladištenja i rok trajanja:

Rok trajanja proizvoda – 3 (tri) godine. Proizvod čuvati na temperaturi ne višoj od + 25 ° C, bez dodira s mirisnim i kemijskim tvarima, daleko od uređaja s elektromagnetskim zračenjem.

Proizvod nije dopušteno nositi u kadi, sauni, solarijima, na drugim mjestima s visokom temperaturom i / ili vlagom.

Kada se pojave prvi znakovi trošenja proizvoda, treba ga zamijeniti.

 

Back to Top
Proizvod je dodan u vašu košaricu