Bol u koljenima


Bol u koljenima može biti simptomom raznih bolesti. Većina njih nastaju zbog upale ili traume ligamenta koljena. Postoji više od 15 bolesti, simptomi koji uključuju sindrom boli u području koljena. Najčešći su to artroza, artritis i meniskopatija.

ARTROZA KOLJENA

Artroza je bolest koja može utjecati na sve zglobove, uključujući i zglobove koljena. kod ove ovu patologije, zglobovi počinju boljeti zbog promjena u dobi. Zglobna kapsula se postupno troši, razvija se degenerativni proces, pa se noga više ne može savijati. Koljena su povrijeđena, bole kad se krećete, možete čuti karakteristične klikove zgloba. Bol postaje jača prilikom hodanja i vježbanja, ako osoba leži- bol se slabi.

Liječenje zglobova koljena donosi samo olakšanje simptoma i uključuje upotrebu hondroprotektora i terapeutske vježbe.

ARTRITIS KOLJENA

Postoji nekoliko vrsta artritisa  koljena: reumatoidni, infektivni, reaktivni. Temelji se na različitim uzrocima, ali simptomi artritisa  su isti: bol u koljenu, oteklina i crvenkasta koža oko čašice.

Za razliku od artroze, bol kod artritisu ne odlazi kod mirovanja, koljena jako bole čak i noću, sprečavajući spavanje. Ovisno o obliku bolesti, jedan koljeno ili oboje mogu biti ozlijeđena. Artritis rijetko zahvaća samo na zglob koljena, većinom stradaju i drugi zglobovi: lakat, gležanj, prsta. Bolest se također može utjecati na stanje jetre i bubrega.

Liječenje ovisi o uzroku bolesti i sastoji se od uzimanja antibiotika ili hormonalnih lijekova.

 

MENISKOPATIJA

Ovo je patologija u kojoj se javlja bol kao posljedica oštećenja meniskusa koljena. Meniskusom se naziva hrskavica, koja stabilizira sustav koljena i sprječava ga da visi. Meniskus može biti ozlijeđen kod sportaša ili tijekom nesreće.

Snaga boli u koljenu ovisi o stupnju oštećenja meniskusa.On može biti rastegnut ili kompletno slomljen.Zadnja varijanta je najteža i zahtijeva kiruršku intervenciju.

 

Uređaj RIKTA se dokazao u borbi protiv različitih oblika artroze i artritisa. Liječenje tih bolesti laserom jedan je od najmodernijih smjerova medicine 21. stoljeća. Nekoliko tretmana terapije, koristeći posebne tehnike, pomoći će da se riješite tih bolesti i otkloniti sindrom boli.

Prije tretmana ozlijeđena zona može biti obrađena protuupalnim i analgetskim preparatom. Koncentracija je odabrana pojedinačno, po osjetljivosti. Nakon 5-10 minuta na mjestu podmazivanja razvija se blaga hiperemija i peckanje.Nakon tretmana koža se obrađuje dječom kremom.

 

Kura liječenja- 10 tretmana po 1 tretmanu svaki dan.

Godišnje treba napraviti 3 kure s intervalom između kura 1 mjesec.

Preporučljivo je između kura laseroterapije koristiti i druge metode liječenja: obloge s medicinskom žuči, parafinom i slično, budući da je bolesti iz ovog područja razlikuju se po sporom tijeku i upornom boli.

 

Ako postoji prateće oboljenje poput problema gastrointestinalnog trakta, žučnog mjehura, gušterače, bubrega, u kompleksnu terapiju treba je nužno uključiti liječenje pratećih bolesti. Ukupno vrijeme trajanje takvog tretmana -40 minuta.

 

Koljeno

Laserska terapija se koristi kod artritisa, artroze, traumatske ozljede zgloba koljena i periartikularne torbe, bursitisa, ozljede meniskusa, stanja nakon meniskoektomije

Broj tretmana u jednoj kuri je 15. Dnevno se obavlja 1 tretman.

Moguće je ponoviti liječenje za 1 mjesec.

Preporučujemo kombinirati lasersku terapiju s manualnom terapijom ili terapijom na AK ESMA uz uzimanje vitamina A, E i C.