Bolesti Zglobova


Bolesti zglobova

 

Laseroterapija uspješno se koristi oko pola stoljeća u liječenju različitih bolesti. U kompleksnom liječenju bolesti zglobova, posebice je djelotvorna magnetska infracrvenom laserska terapija (MILT), koji omogućava kombinirano i složeno djelovanje takvih fizioterapeutskim čimbenicima kao što pulsno infracrvenog lasersko zračenje, pulsno infracrveno svjetlo, pulsirajuća crvena i plava svjetlost, konstantno magnetsko polje. Takav multifaktorni učinak mnogo je veći od rezultata monolaserne terapije.

Indikacije za laseroterapiju MILT:

artritis – primarni i sekundarni

posttraumatski artritis

giht

reumatski artritis

postinfektivni artritis i dr

 

Laseroterapija preporučuje se pacijentima nakon pregleda kos liječničkog specijalista: osteopata, traumatologa, neurologa kod  točno postavljene dijagnoze. Liječenje treba biti kompleksno, pacijent ne treba otkazivati se od medikamentozne terapije (protiv bolova, hormona, inhibitora proteolitičkih enzima, biogenih stimulansa, hondroprotektiva, implantata sinovijalne tekućine, homeopatskih, ekstraktivnih, kardiovaskularnih, metaboličkih, vitamina i dr.).

Nažalost, terapija lijekovima uvijek ne daje željeni rezultat i može uzrokovati nuspojave, osim toga, učinak bi moglo biti kratkog vijeka. Uz MILT, preporučujemo terapiju vodom i blatom, fizioterapijske vježbe, masažu, pravilnu prehranu i zdrav stil života.

MILT može inducirati protuupalno, analgetsko, antiedematozno djelovanje, otklanja spazam mišića, pojačava djelovanje lijekova, poboljšava metabolizam i mikrocirkulaciju u zahvaćenom zglobu te eliminira zajedničko napajanje manjka organizam.

 

MILT uključuje:

 

  1. Neinvazivno vensko lasersko zračenje krvi (NLZK) – jača metaboličke procese u tijelu, povećava protok krvi u problematičnoj zoni.
  2. Zonalno djelovanje na sustav – na području zahvaćenog zgloba.
  3. Fotoforezu ljekovitih tvari-ubacivanje lijeka laserskom izloženošću.
  4. Laseropunkturu – izlaganje laserskom zračenju na BAT (biološki aktivne točke.

5.Kontaktno- u dodiru s površinom kože.

– kontaktno s kompresijom -laser kontaktira s površinom kože pod laganim pritiskom, čime se povećava mogućnost prodiranja laserskih zraka

– beskontaktno-na udaljenosti od 1-2 cm od površine zgloba.

Vrijeme izlaganja na jednom području ne smije prelaziti 5 minuta, tretman ne može trajati duže od 40 minuta, a maksimalna površina za zračenje je jednaka 4 cm².

Za učinkovitost terapije potrebno je provoditi liječenje koje uključuje 10-15 tretmana, koji se ponavljaju svakodnevno jutarnjim satovima. Da biste ojačali rezultat, preporučujemo ponoviti kuru laseroterapije za 3 mjeseca.

Liječnici koji se bave laseroterapijom bolesti zglobova, primjećuju dobar rezultat kada se kombinira MILT i pulsirajuća niskofrekventna struja ( ESMA) koja ima analgetsko djelovanje.To je vrlo učinkovit postupak za rehabilitaciju nakon kirurške operacije lokomotornog sustava.

Za kompleksno i sveobuhvatno liječenje preporučujemo kombinirati MILT s drugim tehnikama fizioterapije (magnet, elektroforeza, ultrazvuk, masaža, lokalna kupelji, vježbe), ali treba imati na umu da je između laserotretmana i drugih vrsta fizioterapija mora biti pauza od 30 minuta ,

Ne treba kombinirati terapiju laserom i termoterapiju, opću kupelj, opću galvanizaciju, induktometriju i electrosan. Ove preporuke treba ogovarati s fizioterapeutom, budući da učinkovitost liječenja ovisi o individualnom pristupu u svakom slučaju.

MILT kod oboljenja zglobova ima ne samo terapeutski učinak, ali i smanjuje rizik od komplikacija kada se primjenjuju hormoni, manipulacije na zglobovima (blokada, punkcija, kirurške intervencije sa metalosteosisintezom,ugradnja implantanta i dr.)

Dobri rezultati kod artroze i artritisa u periodu remisiji daje sanatorno liječenje.