Diskus Hernija


Intervertebralna diskus hernija

Kralježnica se sastoji od 33 kralješka, koji su razdvojeni spužvastim diskom. Sastoji se od pet dijelova: cervikalnog, prsnog, lumbalnog, sakralnog i kozuloznog. Vratna kralježnica sastoji se od sedam kralježaka, prsni dio od dvanaest, pet lumbalnih kralješaka, sakralni od pet kralježaka spojenih u jednu kost – sacrum i zadnji dio se sastoji od četiri kralješka spojena u jednu kost – trticu. Između svakog kralješka nalazi se vlaknasti disk s jezgrom sličnom želeu. To su spužve hrskavice koje omogućuju tijelu da prima i rasprskava napon između nekoliko razina  kralježnice, omogućujući fleksibilnost i mobilnost potrebnu za svakodnevni život. Svakom rotacijom tijela, intervertebralni diskovi mijenjaju oblik.

Uzroci diskus hernije

Tijekom vremena, hrskavica postaje manje elastična i može se početi oštećivati, tekućina (slična gelu) može početi biti istisnuta iz jezgre. Gubitak amortizacije može dovesti do pritiska na lokalne živce i izazvati lokalnu bol, ukočenost i bockanje u rukama, kao i bol u nogama. Ako su oštećenja ozbiljna, kralježnična moždina može biti oštećena. Zbog starenja, diskovi gube veći dio tekućine i sposobnost amortizirati pritisak između kralježaka. Taj se fenomen naziva osteohondroza. S pogoršanjem stanja hrskavice, kralježnica postaje manje stabilna. Mogu se razviti koštane izrasline, što zauzvrat vrši pritisak na obližnje živce koji vode do nogu ili ruku, uzrokujući bol. Sužavanje živčanog kanala s kostiju naziva se degenerativna stenoza kralježnične moždine.

U dobi od 35 godina, oko 30% ljudi je podložno degeneraciji diska na jednoj ili više razina. U dobi od 60 godina njihov broj raste na 90%. U nekim slučajevima, simptomi se ne pojavljuju, kod drugih, degeneracija može dovesti do teških bolova, koje je nemoguće kontrolirati lijekovima.

Vanjski sloj diska može prsnuti sam po sebi. Kada se to dogodi, gelasti sloj može stvoriti herniju (kilu) koja vrši pritisak na susjedne živce. Ako se kila pojavila u vratu, može uzrokovati bol, koja se provlači na rame i ruku; ako se to dogodi u donjem dijelu leđa, bol putuje u bedro i nogu.

 

 

 

Simptomi diskus hernije

– Povremena ili kontinuirana bol u leđima. Može biti pojačana pokretom, kašljanjem, kihanjem ili produženim uspravnim položajem.

– Grčevi u mišićima leđa.

– Bol koja počinje u blizini struka ili stražnjice i spušta se u noge prema dolje.

– Slabost mišića u nogama.

– Trnjenje u nozi.

– Smanjeni refleksi koljena ili gležnjeva.

 

– Stagnacija funkcije mjehura ili crijeva.

 

Svi ovi simptomi mogu ukazivati na druge ozbiljne bolesti, stoga se uvijek savjetujte s liječnikom. U rijetkim slučajevima, bolesnici s velikom diskus hernijom mogu doživjeti slabost u udovima i znakove kompresije leđne moždine, kao što su poteškoće s hodom, nekoordiniranošću i gubitkom kontrole nad mjehurom i crijevima.

 

Prije dolaska na tretmane obavezno napravite dijagnostiku:

Rentgen se obično radi nakon ozljede vrata kako bi se isključio prijelom ili dislokacija. Ako on pokazuje degenerativne promjene odmah nakon ozljede, možemo pretpostaviti da su ti problemi bili prije ozljede. Rentgenom se može otkriti kongenitalno suženje vratnog leđnog kanala kralježnice. Pregledom prsnog i lumbalnog dijela može se otkriti širenje i sužavanje prostora između diskova, što može poslužiti kao dokaz o pojavi intervertebralne kile.

CT (kompjutorizirana tomografija) važan je alat za procjenu koštane traume, kao što je fraktura i dislokacija. CT ne mora uvijek pokazivati herniju diska, ali jasno pokazuje strukturu svih kostiju.

MR (Magnetic Resonance) najbolji je način vizualizacije kičmene moždine i živčanih korijena, intervertebralnih diskova i ligamenta.

 

Hernija diska – metode liječenja

Izbor liječenja trebao bi se temeljiti na:

– Povijesti i težini bolesti.

– Da li se provodilo liječenje prije i kojim metodama

– Postoje li znakovi neuroloških oštećenja, kao što su slabost udova ili gubitak refleksa.

– Neke vrste liječenja za intervertebralnu kilu ne pomažu bez kirurškog zahvata.

 

Uz liječenje pacijent je obavezan:

– Pridržavati se preporuke liječnika-dijetologa o načinu prehrane

– Povećavati aktivnosti.

– Primati tretmane fizioterapije koji uključuju elektroforezu, ultrazvuk i masažu.

– Liječenje lijekovima za kontrolu simptoma intervertebralne kile.

 

Kirurgija se obično koristi ako konvencionalna metoda, odnosno obično liječenje nije pomoglo nakon 6-12 tjedana.

Iznimka su pacijenti s neurološkim problemima. U tom se slučaju razmatra pitanje o hitnoj kirurškoj dekompresiji kako bi se povećala vjerojatnost potpunog neurološkog oporavka.

 

Elektroforeza kralježnice u usporedbi s drugim metodama liječenja ima neke prednosti:

– Ljekoviti preparati nabiju se galvanskim naponom i dobivaju oblik iona, koji pružaju veliku terapeutsku aktivnost.

– Značajno povećava brzinu prodiranja aktivne tvari u usporedbi s upotrebom tableta, kao i injekcija.

– Zbog visoke koncentracije lijekova, dovoljna je mala doza.

– Ljekoviti sastojci prodiru kroz tkivo kroz kanale žlijezda kože. Dakle, za njih nema prepreka u cirkulacijskom poremećaju, tromboza, pa čak i grčeva krvnih žila.

– Aktivna tvar ulazi odmah do odredišta, zaobilazeći probavni sustav. Posljedično tome, lijek nije izložen probavnim sokovima i nepromijenjen dolazi oboljelom organu. U isto vrijeme to ne uzrokuje ozljede probavnog trakta, ne šteti jetri, ne oštećuje filtracijski sustav organizma.

– Ljekovite tvari zadržavaju se u tkivima dulje vrijeme, što povećava njihovu učinkovitost.

– Terapeutski učinak ne postiže se samo ljekovitim preparatima. Električna struja također ima blagotvoran učinak. Ona aktivira cirkulaciju krvi, smanjuje otekline, zaustavlja upalu, ublažava bolove, jača imunološki sustav.

– Mogućnost alergijskih manifestacija i nuspojava je minimalna.

– Elektroforeza je jedna od najsigurnijih metoda terapije koja se koristi u liječenju kralježnice.

 

Indikacije za postupak:

– osteohondroza;

– hernija intervertebralnih diskova;

– osteoartritis;

– burzitis;

– tendinitis;

– tenosinovitis;

– protruzija kralježaka;

– neuralgija;

– neuritis;

– neuropatija;

– sindrom boli u leđima.

Elektroforeza kralježnice kao samostalna metoda liječenja i kao dio kompleksnih mjera namijenjena i za rehabilitaciju pacijenata nakon operacije.

Postupak traje ne više od 25 minuta. Može se koristiti u kompleksnom tretmanu liječenja kralježnice. Kura liječenja: 1 tretman x dan; 10-20 tretmana svaki dan ili svaki drugi dan.

 

Rezultat kompleksnog tretmana:

– smanjuje se intenzitet upalnog procesa;

– otklanjaju se otekline;

– uklanja se bolni sindrom;

– opušta se podignuti ili povećani mišićni tonus;

– ima umirujuće djelovanje;

– poboljšava se mikrocirkulacija;

– ubrzava se proces regeneracije tkiva;

– potiče se proizvodnja biološki aktivnih tvari (na primjer, vitamini, elementi u tragovima, hormoni);

– aktivira se imunološki sustav

Kompleksni tretmani za liječenje kralježnice:

– Elektroforeza

– Masaža mikrostrujnim rukavicama

– Ultrazvučni tretman

– Miostimulacija

– Relaksacija

-Analgezija

Za tretmane elektroforeze koristimo samo prirodne ljekovite preparate, koji imaju niz prednosti u usporedbi sa sintetskim lijekovima, a njihova terapijska vrijednost određuje se složenim kombinacijama biološki aktivnih tvari. Osim toga, mnogi biljni lijekovi imaju nisku toksičnost, što dobro podnose pacijenti, rijetko uzrokuju alergijske reakcije i mikrobne ovisnosti. Evo tek mali popis prirodnih preparata koji uspješno pomažu kod tretmana elektroforeze.

 

Ulje od klinčića se klasificira kao skupina eteričnih ulja, dobivenih od cvjetova klinčića. U svom sastavu sadrži eugenol, tanin, octenu kiselinu. Ima izražen antiseptički i analgetski učinak.

Eukaliptusovo ulje dobiva se iz lišća stabla eukaliptusa. Ima antiseptički, hemostatički, analgetski, antipiretički učinak

Ulje lavande. Lavanda –  majka među eteričnim uljima, lavanda (Lavandula angustifolia), djeluje kao dobar spazmolitik, blagi sedativ, hipotenziv, blagi analgetik te uz protuupalno djelovanje pomaže u procesu brže epitelizacije kože.

Ulje gorke naranče – petitgrain (list) gorke naranče je eterično ulje koje djeluje opuštajuće na mišiće te pouzdano otklanja svu emocionalnu napetost koju su stvorila napeta ramena i leđa

Eterično ulje lovora ima protuupalno i analgetsko djelovanje na mišićno-koštani sustav, a nezamjenjivo je u terapiji jakih bolova. Pomaže kod mišićnih spazama

Gelovi od mente, mentola, kamfora, ružmarina i borovice odlični su protiv bolova i ukočenosti te potiču cirkulaciju.

 

Kontraindikacije za tretman elektroforeze:

– individualna nepodnošljivost struje;

– povišena tjelesna temperatura;

– hipertenzija;

– srčana aritmija;

– neke kožne bolesti;

-oštećenje kože;

– akutno razdoblje upalnih bolesti;

– zarazne bolesti;

– mentalni poremećaji;

– tumori (maligni i benigni);

– prisutnost pacemakera;

– teška iscrpljenost;