Elektroanalgezija


ELEKTROANALGEZIJA 

Kratka pulsna elektroanalgezija posebno je razvijena procedura u fizioterapiji. Koristi se za ublažavanje boli na potrebnim dijelovima tijela. To se postiže izlaganjem kratkim impulsima s frekvencijom koja se može podesiti od 2 do 400 Hz. Za borbu protiv sindroma kronične boli, koristi se frekvencija od 50 do 70 Hz. Najčešće se takve frekvencije koriste za patologije unutarnjih organa i patologiju genitourinarnog sustava. Na višoj frekvenciji – redoslijedom od 100 – 200 Hz, pored anestetika, postoje i drugi učinci – spazmolitički i protuupalni.

Kako se taj učinak postiže? Pod utjecajem električnih impulsa APARATNOG KOMPLEKSA ESMA receptori, uključujući i bolne, smanjuju njihovu osjetljivost, a osjetljivost na bol na ovom području smanjuje se nekoliko puta.

Bolni impulsi počinju se širiti kroz živčana vlakna sporije, a sve zato što se ovdje počinje proizvoditi hormon endorfin, koji pomaže ignorirati sve neugodne osjećaje. Suzbijanje boli javlja se zbog povećanog protoka krvi. Osim toga, upotreba ove metode doprinosi:

– otklanjanju oteklina 

– otpuštanju kompresije živčanih završetaka.

– vraćanju ispravne prehrane tkiva.

– normalizaciji cirkulacije krvi.

 

Elektroanalgezija počinje raditi tijekom samog postupka i ostaje do 4 sata nakon završetka tretmana. Ponavljanje tretmana pomaže smanjiti bol još više i često dovodi do potpunog olakšanja sindroma boli.

Stoga se snaga struje postavlja ovisno o pacijentovim osjećajima. Jedan tretman traje 20 – 50 minuta, a ponavlja se tijekom 10 do 20 dana. Nakon toga, trebali biste uzeti pauzu nekoliko tjedana, a zatim, ako je potrebno, ponoviti ovaj tretman.

Često se ovaj tretman koristi u kombinaciji s drugim tretmanima.

 

Glavne indikacije:

– sva akutna bol koja se može pojaviti kod raznih bolesti zglobova i koštanog tkiva. To mogu biti osteohondroza, pleksitis, neuritis, radikulitis, artritis, bursitis, uganuće, sportske ozljede, prijelomi kostiju.

 

 

Elektroanalgezija je postupak koji ima svoje kontraindikacije,a to su:

 

– Encefalitis

– Arahnoiditis

– Tromboflebitis

– Krvarenje

– Povišena temperatura

– Aktivna tuberkuloza

– Infarkt miokarda

Stoga, prije odabira ove metode anestezije, potrebno je konzultirati liječnika.


Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?