Elektroanalgezija


ELEKTROANALGEZIJA 

Kratka pulsna elektroanalgezija posebno je razvijena procedura u fizioterapiji. Koristi se za ublažavanje boli na potrebnim dijelovima tijela. To se postiže izlaganjem kratkim impulsima s frekvencijom koja se može podesiti od 2 do 400 Hz. Za borbu protiv sindroma kronične boli, koristi se frekvencija od 50 do 70 Hz. Najčešće se takve frekvencije koriste za patologije unutarnjih organa i patologiju genitourinarnog sustava. Na višoj frekvenciji – redoslijedom od 100 – 200 Hz, pored anestetika, postoje i drugi učinci – spazmolitički i protuupalni.

Kako se taj učinak postiže? Pod utjecajem električnih impulsa APARATNOG KOMPLEKSA ESMA receptori, uključujući i bolne, smanjuju njihovu osjetljivost, a osjetljivost na bol na ovom području smanjuje se nekoliko puta.

Bolni impulsi počinju se širiti kroz živčana vlakna sporije, a sve zato što se ovdje počinje proizvoditi hormon endorfin, koji pomaže ignorirati sve neugodne osjećaje. Suzbijanje boli javlja se zbog povećanog protoka krvi. Osim toga, upotreba ove metode doprinosi:

– otklanjanju oteklina 

– otpuštanju kompresije živčanih završetaka.

– vraćanju ispravne prehrane tkiva.

– normalizaciji cirkulacije krvi.

 

Elektroanalgezija počinje raditi tijekom samog postupka i ostaje do 4 sata nakon završetka tretmana. Ponavljanje tretmana pomaže smanjiti bol još više i često dovodi do potpunog olakšanja sindroma boli.

Stoga se snaga struje postavlja ovisno o pacijentovim osjećajima. Jedan tretman traje 20 – 50 minuta, a ponavlja se tijekom 10 do 20 dana. Nakon toga, trebali biste uzeti pauzu nekoliko tjedana, a zatim, ako je potrebno, ponoviti ovaj tretman.

Često se ovaj tretman koristi u kombinaciji s drugim tretmanima.

 

Glavne indikacije:

– sva akutna bol koja se može pojaviti kod raznih bolesti zglobova i koštanog tkiva. To mogu biti osteohondroza, pleksitis, neuritis, radikulitis, artritis, bursitis, uganuće, sportske ozljede, prijelomi kostiju.

 

 

Elektroanalgezija je postupak koji ima svoje kontraindikacije,a to su:

 

– Encefalitis

– Arahnoiditis

– Tromboflebitis

– Krvarenje

– Povišena temperatura

– Aktivna tuberkuloza

– Infarkt miokarda

Stoga, prije odabira ove metode anestezije, potrebno je konzultirati liječnika.