Elektroforeza


Elektroforeza

Metoda elektroforeze sastoji se u prijenosu različitih čestica u tekućem ili plinovitom mediju pod utjecajem električnog polja. Ovaj postupak se koristi lokalno. Preporučuje se za odrasle i djecu . Tijek liječenja je 5-10 tretmana, ovisno o specifičnoj bolesti i individualnim karakteristikama stanja pacijenta.

Tekućina se nanosi na jastučiće elektroda i primjenjuje se na mjesto oštećenja ili boli, a zatim prodire kroz kožu ili sluznicu pod utjecajem struje. Tvari ulaze u ljudsko tijelo kroz ekskretorne kanale znojne žlijezde, žlijezde lojnice, folikula dlake, međustaničnih prostora i stanica.

Koja je svrha elektroforeze i koje su njezine prednosti u odnosu na uobičajenu lokalnu ili sistemsku upotrebu lijekova? Takva tehnika potiče dublje prodiranje ljekovitog sredstva, nego s uobičajenom lokalnom primjenom. Ostale prednosti ovog tretmana uključuju:

– Primjenu lijeka u malim dozama, ali učinkovitiji i trajan učina, a koji se ne nakuplja u krvi, limfi i drugim organima.

– Izbjegavanje uništavanja nekog medikamenta ili prirodnog preparata u probavnom traktu.

– Pozitivan učinak električne struje na reaktivnost i imunobiološki status tkiva.

– Bezbolni postupak.

– Nizak rizik od nuspojava i alergijskih reakcija.

– Otopina ljekovitog sredstva priprema se neposredno prije postupka.

– Često se propisuju i drugi fizioterapeutski postupci uz tretman elektroforeze kako bi se postigli učinkovitiji rezultati liječenja.

VRSTE ELEKTROFOREZE:

Postoji nekoliko vrsta elektroforeze, ovisno o stupu čestica i korištenim supstancama.

Tvari se uvode iz katode – negativno nabijen pol. Korištene su negativno nabijene kemikalije: bromidi, jodidi, nikotinska kiselina. Učinci na tijelo: izaziva proizvodnju biološki aktivnih tvari i njihovo oslobađanje u ukupni protok krvi (funkcija sekrecije), opuštanje mišića, vazodilatorni učinak, normalizaciju metabolizma.

Tvari se uvode iz anode – pozitivno napunjen pol. Koriste se pozitivno nabijene kemijske tvari: metalni ioni – magnezij, kalij, kalcij. Učinci na tijelo: umirujući, protuupalni i anestetički učinak; izaziva dehidraciju (nužno za edem).

Elektroforezu provodi specijalist  koji podešava uređaj, regulira polaritet, trenutačnu snagu, trajanje i broj ponavljanja postupka.

 

Liječenje elektroforezom naznačeno je pod sljedećim patološkim uvjetima:

– Živčani sustav (paraliza, išijas, neuralgija).

– Kardiovaskularni sustav (tahikardija, hipertenzija, varikozne vene).

– Bolesti respiratornog sustava (tonzilitis, bronhitis, upala pluća).

– Stomatitis (stomatitis).

– Bolesti kostiju i zglobova (osteochondrosis, reumatizam, artritis), frakture.

– Promjene kože, dermatološki (opekline, dermatitis, psorijaza, furuncle).

– Infektivni i upalni procesi

– Bolesti probavnog trakta (čirevi na želucu i na-12 sniku).

– Bolesti genitourinarnog sustava (vaginitis, cistitis).

– Oftalmološka patlogija (konjunktivitis, povećani intraokularni tlak).

– Poremećaji endokrinog sustava.

– Poremećaji zgrušavanja krvi, anemija, nedostatak kalija ili magnezija.

– Snažan sindrom boli, grčevi.

– Poremećaji spavanja.

 

UČINAK ELEKTRIČNE STRUJE NA RAZLIČITE DIJELOVE TIJELA

Ovisno o karakteristikama uređaja, adrese bolesti ili lezije, elektroforeza će utjecati na različite dijelove tijela: u području vrata, u međulopatičnom području na području vrata i lica, na ramena, kukove, u lumbosacralnom području, itd. Postoji posebna ion oplata zona (učinci na gornji i donji dio, lumbalne i sakralne kralješke) i obujmice (tekući učinak na cervikalnu i gornju kože torakalne dva dijela, tj. ovratnik zona).

Elektroforeza na zoni vrata koristi se za neuroze, određene bolesti mišićno-koštanog sustava, hipertenziju. Elektroforeza na lumbosakralnoj regiji koristi se za bolesti zdjeličnih organa, vaskularni sustav, patološke procese donjih udova.

Za tretmane elektroforeze koristimo samo prirodne ljekovite preparate, koji imaju niz prednosti u usporedbi sa sintetskim lijekovima, njihova terapijska vrijednost određuje se složenim kombinacijama biološki aktivnih tvari. Osim toga, mnogi biljni lijekovi imaju nisku toksičnost, što dobro podnose pacijenti, rijetko uzrokuju alergijske reakcije i mikrobne ovisnosti. Evo tek mali popis prirodnih preparata koji uspješno pomažu kod tretmana elektroforeze.

 

Ulje od klinčića se klasificira kao skupina eteričnih ulja, dobivenih od cvjetova klinčića. U svom sastavu sadrži eugenol, tanin, octenu kiselinu. Ima izražen antiseptički i analgetski učinak.

Eukaliptusovo ulje dobiva se iz lišća stabla eukaliptusa. Ima antiseptički, hemostatički, analgetski, antipiretički učinak.

Ulje lavande. Lavanda –  majka među eteričnim uljima, lavanda (Lavandula angustifolia), djeluje kao dobar spazmolitik, blagi sedativ, hipotenziv, blagi analgetik te uz protuupalno djelovanje pomaže u procesu brže epitelizacije kože.

Ulje gorke naranče – petitgrain (list) gorke naranče je eterično ulje koje djeluje opuštajuće na mišiće te pouzdano otklanja svu emocionalnu napetost koju su stvorila napeta ramena i leđa

Eterično ulje lovora ima protuupalno i analgetsko djelovanje na mišićno-koštani sustav, a nezamjenjivo je u terapiji jakih bolova. Pomaže kod mišićnih spazama

Gelovi od mente, mentola, kamfora, ružmarina i borovice odlični su protiv bolova i ukočenosti te potiču cirkulaciju.

 

KONTRAINDIKACIJE

 

Terapija elektroforezom ima brojne kontraindikacije:

– individualna netrpeljivost;

– prisutnost purulentnih upalnih procesa u akutnom obliku;

– povećana tjelesna temperatura;

– tuberkuloza u aktivnom obliku;

– virusni hepatitis;

– period trudnoće i laktacije;

– akutno zatajenje jetre i bubrežna insuficijencija;

– razdoblje menstruacije;

– prisutnost bronhijalne astme;

– patologije i bolesti kože na mjestu primjene struje;

– teška kardiovaskularna insuficijencija;

– prisutnost pacemakera;

– mentalne bolesti;

-maligne formacije.

 

Trajanje tretmana 20-40 min ( ovisno o području djelovanja)