Elektrosan


ELEKTROSAN

Elektrosan (neuroson, electroanalgesia) je metoda fizioterapije koja koristi niske frekvencijske impulsne struje, koje blagotvorno djeluju na živčani sustav. Pozitivan učinak na središnji živčani sustav je u smanjenju njegove aktivnosti, zbog čega osoba brže zaspi i poboljša kvalitetu sna. Danas, malo tko zna o mogućnostima elektrosna, iako je sama metoda bila razvijena dosta davno – 1948. Ovu metodu fizioterapije izumili su ruski znanstvenici.

Princip djelovanja

Impulsna struja, koju proizvodi AK ESMA za tretman Elektrosan, izravno utječe na funkcioniranje mozga. Na kapke klijenta se postavljaju posebne elektrode kroz koje struja prodire direktno u lubanjski živčani sustav, dolazi u hipofizu i dr. djelove mozga, pružajući sedativni učinak na glavni živčani sustav. Osim toga, Elektrosan poboljšava vazomotorne reakcije, aktivira proces oporavka organizma i pomaže mu da se brže oslobodi takvih bolesti kao što su čir na želucu i čir na dvanaestercu, hipertenzija, neuroze, vegetativna distonija, hipotenzija, astma i druge.

Elektrosan poboljšava metabolizam, stimulira probavni trakt, povećava zgrušavanje krvi i pomaže u borbi protiv lošeg raspoloženja aktiviranjem sinteze endorfina. Elektrosan može se koristiti kod velikog broja bolesti (premda postoje kontraindikacije) kao pomoćna metoda liječenja, jer kod bilo kojeg patološkog procesa rad živčanog sustava slabi.

Prema svojim karakteristikama Elektrosan djeluje kao prirodni san, i nema nikakve veze s prisilnim medikamentoznim spavanjem, ne izaziva navikavanja i ne oštećuje organizam.

 

Kako se provodi tretman Elektrosan?

Pacijent se polegne na udoban medicinski krevet. Preporučuje se uklanjanje neugodne odjeće koja će ometati opuštanje. Fizioterapeut postavlja elektrode na pacijentovu glavu. Liječnik odabire učestalost impulsa, uzimajući u obzir prirodu i ozbiljnost pacijentove bolesti. U većini slučajeva Elektrosan primjenjuje se frekvencijom impulsa od 5-20 Hz, iako uz određene bolesti (neuroze, hipertenzija), frekvencija impulsa je povećana na 60-120 Hz. Tijekom tretmana elektrosan, izvorna frekvencija pulsiranja se ne mijenja.

 

Tijekom postupka pacijent može osjetiti vibraciju i lagane ugodne trnce na točkama postavljanja elektroda.

Tretman obično traje od 30 do 90 minuta; kura liječenja je 10-15 tretmana koji se provode svaki drugi dan ili svaki dan ili u kompleksu s drugim tretmanima.

 

Indikacije za tretman:

– kardiovaskularne bolesti;

– hipotenzija i hipertenzija;

– ulkus želudca;

– reumatizam;

– bolest štitnjače (hipotireoza);

– dermatološke bolesti (ekcem);

– diskinezije;

– kasna toksikoza;

– bolesti središnjeg živčanog sustava

 

Kontraindikacije:

– maligni tumori;

– infarkt i moždani udar (akutno razdoblje);

– cirkulacijska insuficijencija;

– upalni procesi na koži lica;

– groznica;

– bolesti očiju upalne prirode;

– odbijanje ovog postupka od strane pacijenata.

– posjedovanje srčanog elektrostimulatora

– trudnoća i period laktacije

Treba napomenuti da se ovaj postupak preporučuje kako odraslima tako i djeci, ali ne mogu sva djeca izdržati do kraja. Ako je dijete nemirno, onda je preporučljivo postupak zaustaviti.Tijekom tretmana morate biti što opušteniji.