Ginekologija


GINEKOLOGIJA

Laserska terapija je učinkovita metoda prevencije i liječenja upalnih i drugih ginekoloških bolesti.Njihov popis stalno se širi.

Liječenje laseroterpijom temelji se na istodobnom djelovanju nekoliko čimbenika na upalni fokus:

-infracrveno svijetlo;

-pulsirajuće svijetlo;

-pulsirajuće crveno svjetlo;

-konstantno magnetsko polje;

Svaki faktor nadopunjuje i jača djelovanje drugih. Zbog toga oporavak dolazi brže, poboljšava se cjelokupno stanje organizma. Laserska terapija daje kompleksni rezultat: otklanja bol, smanjuje upalu i otekline, ubrzava regeneraciju stanica i tkiva, omogućava učinak otklanjanja unutarnjih priraslica i šavova.

Lasersko liječenje u suvremenoj ginekološkoj praksi nije neuobičajeno.

 

Laseroterapija propisuje se za sljedeće bolesti:

 

endometritis;

endometrioza;

poremećaji menstrualnog ciklusa;

endometrijska hiperplazija;

asimptomatski miom maternice male veličine;

neplodnost različitih geneza;

PMS s akutnom boli;

liječenje postoperativnih komplikacija i rehabilitacije nakon izvanmaterične trudnoće;

upala maternice i jajnika.

 

Prije nekoliko godina, liječnici su propisivali nisku energetsku laseroterapiju za pacijente s kroničnom upalom maternice. Danas se situacija promijenila na bolje – aparat “Rikta” uspješno se koristi u liječenju genitalne endometrioze i drugih hormonski ovisnih patologija.

Endometrioza u različitim oblicima postaje klasična dijagnoza za žene – svaka druga žena u naše vrijeme ima tu dijagnozu.

S obzirom na to, posebno je važno bezbolno liječenje pomoću laserske tehnologije.

 

UČINKOVITOST, KOJA POTVRĐENA PRAKSOM

 

Stručnjaci međunarodnog medicinskog centra “ON Clinic” proveli su studiju učinkovitosti laserskog liječenja bolesnika s unutarnjom endometriozom.

Prva skupina uključivala je žene koje su uzimale tradicionalnu hormonsku terapiju. U drugoj grupi se nalazili žene koji su koristili laseroterapiju pomoću AK Rikta prema posebno razvijenoj shemi.

 

Nakon kontrole, šest mjeseci nakon liječenja, utvrđeno je da je kod bolesnika iz druge skupine klinički napredak bio 1.5 puta veći nego kod bolesnika iz prve skupine.

U budućnosti, liječnici su promatrali žene iz obje skupine. Kod bolesnika koji su primali tradicionalnu terapiju, recidivi su bili u 35% slučajeva. Nakon laserske obrade, ova brojka nije prelazila 10%. Povoljnu dinamiku potvrdili su i rezultati kliničkih i instrumentalnih istraživanja.

 

Laserska terapija u ginekologiji provodi se kurama – metoda djelovanja, broj tretmana i trajanje tretmana određuje pojedinačno. Ali za početak pacijenta treba podvrgnuti pregledu kako bi se točno utvrdila dijagnoza i odabrala najbolja metoda liječenja.

U praksi koriste se 5 metode laserske terapije:

Kontaktna-aparat dodiruje upaljenu tkivo.

Akupunkturno – uključuje izlaganje bioaktivnim točkama ljudskog organizma.

Skeniranje – mlaznica laser se neprestano premješta se od jednog područja na drugo.

Beskontaktni – između aparata i kože postoji razmak do 1 cm.

 

Kura liječenja uključuje 6 do 10 tretmana svaki dan ili svaki drugi dan. Liječnik odabire intenzitet i trajanje pojedinačnog tretmana, ovisno o dijagnozi i anamnezi. U prosjeku, to je 2-5 minuta na jednu zonu na frekvenciji zračenja od 5 do 1000 Hz.

Za 1 tretman obrađuje se 3-6 zona, a ukupno trajanje tretmana do 20 minuta.

 

U nekim slučajevima, jedna kura liječenja nije dovoljna te ponovno liječenje se provodi s pauzom od 30 dana. Praksa pokazuje da je najveći učinak postignut nakon što pacijent prođe dvije kure liječenja.

 

Liječenje pomoću lasera započinje hematerapijom – ultraljubičastim zračenjem krvi: potrebno je pripremiti organizam za predstojeće liječenje, kako bi on aktivirali svoje resurse.

 

Od drugog tretmana, područje izloženosti laseru sužava i svjetlosne zrake projiciraju na područjima upale ili zahvaćenih organa.

Laseroterapija može se koristiti u kombinaciji s uzimanjem lijekova i fizioterapijom.