Gua-Sha masaža lica, vrata i dekoltea


Drevna masaža gua-sha je tradicionalan način pomlađivanja, liječenja i prevencije bolesti. Temelji se na teoriji i praksi kineske medicine. Aktivno se koristila na carskom kineskom dvoru, među redovnicima taoizma i u okruženju običnih ljudi. Ova je tehnika najpopularnija, budući da je njezina tehnologija jednostavna i nikada nije bila tajna. Nju su mogli raditi  u svakom kineskom selu. Terapeut je znao raditi ovu masažu na bilo kojem mjestu, čak i kroz odjeću. Kinezi su koristili različita sredstva za masažu: od posebnih kamenih štapića i rogova bivola do bakrenih kovanica i porculanskih žlica za  juhu.

Također su koristili pancir kornjače, češljevi i drvene strugaljke.

Sada je masaža gua-sha široko rasprostranjena diljem svijeta, jer je jednostavna za izvođenje i istodobno daje brze rezultate.

Počnimo od naziva. “Gua” znači strugati u jednom smjeru, “Sha” znači sve negativno, loše, gadno. To jest, uz pomoć vrlo laganih jednosmjernog kretanja mi oslobađamo organizam od toksina, produkata razgradnje, otrova, posljedica stresa i negativnih emocija.

Utjecaj gua-sha masaže na tijelo oslobađa put za životnu energiju Chi. Kretanje krvi i limfe omogućava stanicama da žive, obnavljaju, čine vašu kožu sposobnom ne samo štititi tijelo od bolesti, već i vratiti izgubljenu ljepotu i mladost. Sve se to radi bez boli, bez kemikalija, na najprirodniji način.

U davna vremena žene su zaglađivale kožu lica toplim kamenom i tako su se uklanjale bore.

Zar kozmetičari i moderne dame mogu propustiti takvu mogućnost? Nema šanse!

Masaža gua-sha lica daje izvrsne rezultate: pomlađuje lice, uklanjanja edeme, poboljšava boju i turgor epiderme, ozdravljuje cijelo tijelo. Ona zateže tkivo i smanjuje masno tkivo.

Masaža se obavlja specijalnom strugalicom. Maser-kozmetičar obično koristi nekoliko različitih predmeta, ovisno o svrsi postupka i individualnim karakteristikama klijenta: pločama, rolama, “ribicama” i drugim figuricama provjerenima vremenom i rukama majstora.

Materijal iz kojeg su napravljena strugala ima blagotvoran učinak na osobu. Alati su najčešće izrađeni od crnih rogova bivola ili žada. Snaga kamena usmjerena je na borbu protiv bolesti, zaštitu čovjeka od opasnosti, zlih čarolija.

Konfucije je pisao o žadu:

“Njegova briljantna meka glatkoća je znak čistog srca i bogatstva duše. Kamen je pravedan, jer se njegovi rubovi ne režu i ne nose opasnost. Žad je kamen vječno mirne zemlje. To je glazba neba: zvuk dragulja je nježan i kristalan”.

Pokreti pločicama žada doprinose resorpciji stagnacije krvi i limfe. Tvari koje nisu korisne za organizam izlaze na površinu kože i nježno se otklanjaju.

Tijekom masaže mišići i tetive se opuštaju, iz stanica se izbacuju toksini, a hranjive tvari se ubacuju unutra.

Tijekom masaže terapeut obrađuje akupunkturne točke na licu. Na takav način on “radi masažu” srca, bubrega, trbuha, crijeva i organa male zdjelice doprinoseći im iscjeljenje, zdravije i mladost.

Normalizira se rad živčanog sustava, odlazi anksioznost, duša se napunjuje mirom i tišinom. Otklanja se spazam i nestaje napon mišića.

Tehnika masaže gua-sha lica:

Prvi korak – čišćenje. Na kožu se nanosi poseban proizvod koji otapa nečistoće. Oslobađa područje za masažu od kozmetike, mrtvih ljusaka, masti i tako dalje. Obrađuju se zone lica, vrata, dekoltea.

Drugi korak – radi se dubinsko čišćenje kože lica pomoću pilinga ili ultrazvuka.

Treći korak – na kožu se nanosi krema ili ulje za masažu.

Četvrti korak – kozmetičar obrađuje linije meridijana lica istodobno s dva strugala od žada. Pokreti su u početku lagani i opuštajući, a zatim s malim pritiskom. Jaki pritisak je neprihvatljiv, jer modrice  na licu uopće nisu potrebne. Hladni kamen žada hladi i umiruje zagrijanu kožu.

Peti korak – po završetku postupka struganja, primjenjuje se maska. Može biti hranjiva, za izbjeljivanje, za pomlađivanje, s efektom podizanja tonusa kože. U ovom trenutku svi kozmetički sastojci lako prodiru u kožu.

Posljednja faza – na kožu lica stavlja se hranjiva krema.

Vjeruje se da je u smislu učinkovitosti jedna gua-sha masaža jednaka učinku 5 tretmana konvencionalne masaže.

Nakon postupka, lice izgleda sjajno.

Ne biste trebali zaboraviti piti povećanu količinu tekućine tako da se cijela “sha” eliminira iz organizma.

Postupak se ne može obavljati na prazan želudac. Ako ste jeli, masaža bi trebala početi nakon 30 minuta. Ako niste stigli ručati, ponesite sa sobom pecivo ili par voćaka.

Osim toga, to je:

-vrlo učinkovita detoksikacija tijela,

-duboka kozmetička masaža, tijekom koje se obrađuju ne samo površinski slojevi kože nego i mišići,

-limfna drenažna masaža, koja ubrzava mikrocirkulaciju tekućine, otklanja oticanje, potiče dodatnu prehranu, disanje, stimulaciju rada kožnih stanica, krvnih žila i kapilara;

-neophodan način za normalizaciju svih 8 meridijana kroz koje se kreće energija Chi, regulirajući rad unutarnjih organa,

-uklanjanje osipa, upala, prekomjerne pigmentacije, bora,

-poboljšavanje kontura lica,vrata i brade,

-stimulacija proizvodnje kolagena i elastina.

Gua-sha masaža dostupna je ljudima bilo koje dobi. Može se izvoditi svakodnevno, u kurama, kao dodatni postupak tijekom različitih masaža.

Istovremeno s poboljšanjem vašeg izgleda, dobivate terapijsku i neurološku pomoć za vraćanje zdravlja nakon gripe, hladnoće, olakšavanja depresije i visokog emocionalnog stresa i njegovih posljedica.

Gua-sha masaža ne preporučuje se osobama, koje imaju:

-ozljede i oštećenje cjelovitosti kože,

-visoki krvni tlak,

-akne u velikim količinama,

-prijelom kostiju lica, koji nije do kraja zarastao,

-loše zgrušavanje krvi, osobito hemofilija,

-trudnoću i menstruaciju.

Relativne kontraindikacije za ovu vrstu masaže: s oprezom koristiti kod osoba s preosjetljivom kožom i rozacejom. 

Tretman traje 45 minuta, ovisno o zonama obrade.