Zbog pandemije COVID 19 , narudžbe se mogu obraditi s malim zakašnjenjem

Search

100% sigurna dostava bez kontaktiranja kurira
Trebate pomoć? +385 91 411 0012

Intolerancija na hranu opasnija je od alergije

Urođena ili stečena intolerancija na određene prehrambene proizvode jedan je iz osnovnih razloga poremećaja izmjene tvari u organizmu, što vodi k prekomjernoj tjelesnoj težini i cijeloj paleti kroničnih bolesti.

Pod terminom intolerancija na hranu (intolerancija prehrambenih proizvoda) podrazumijeva se negativna reakcija organizma na određen tip hrane koja nema veze s alergijom. Intolerancija je povezana s nemogućnošću iskorištavanja nekih prehrambenih proizvoda ili njihovih sastavnih dijelova.

Mnogi ljudi ne znaju gotovo ništa o prehrambenoj intoleranciji (nepodnošljivosti), koja znatno više šteti zdravlju nego alergija. Tijekom životnog vijeka svaki treći stanovnik Ukrajine gubi sposobnost normalno probavljati mlijeko i mliječne proizvode, a svaki stoti žitarice (pšenicu, raž, ječam); često se susreće i nepodnošljivost graha, gljiva, bobičastog voća i slično. Podaci provedenih istraživanja ukazuju da 80% stanovništva ima intoleranciju na jedan ili nekoliko prehrambenih proizvoda, na koju uopće niti ne sumnjaju, jer se reakcija organizma na “štetni” proizvoda pojavljuje tek dva ili više dana nakon njegove konzumacije.

Klasični primjer prehrambene intolerancije je nepodnošljivost pšenične bjelančevine glutena – celijakija ili glutenska enteropatija. Danas znake glutenske enteropatije, izražene u većoj ili manjoj mjeri, ima svaki stoti Kijevljanin.

Nemojte brkati intoleranciju s alergijom

Tijekom svojeg života prosječan čovjek pojede oko 100 tona prehrambenih proizvoda, pri čemi svaki od njih može izazvati alergijsku reakciju. Od alergije na prehrambene proizvode boluje ne više od 2% odraslih, no o njoj znaju sve, zato što se simptomi  (crvenilo kože, osip, kongestija nosne sluznice, astmatski napadi) javljaju odmah poslije upotrebe proizvoda koji je i alergen. U većini slučajeva uzimanje protualergijskih preparata i ograničenje kontakta s alergenom omogućavaju da čovjek izađe na kraj s problemom.

 Uzroci prehrambene intolerancije

U zdravom organizmu svi prehrambeni proizvodi se u želučano – crijevnom traktu rastvaraju do najmanjih dijelova, koji se zatim upijaju u krv. Isto tako, prilikom poremećaja probave može doći do upijanja krupnih i neprobavljenih makromolekula (transcitoza). Otkriće transcitoze omogućilo nam je da otkrijemo mehanizam nastanka skrivene prehrambene intolerancije.

Bolesti probavnih organa, nedostatak enzima, alergija na prehrambene proizvode, bolesti probavnih organa, nedostatak enzima, alergija na prehrambene proizvode, stresne situacije, a također i osobitosti samih prehrambenih proizvoda i kemijske tvari koje su u njima  (konzervansi, boje i t.d.) mogu pogodovati nastanku prehrambene intolerancije (nepodnošljivosti).

Zašto je to opasno?

Obrambeni sustav našeg tijela shvaća makromolekule kao strano tijelo, te uključuje zaštitne mehanizme i proizvodi protutijela za borbu s njima. Protutijela sljepljuju strane molekule i tako ih izbacuju iz organizma. Čitavo tijelo postaje bojnim poljem, od crijevne stjenke kroz koju makromolekule prodiru u krvotok, do svih organa kamo one mogu krvotokom doći, pa sve do bubrega koji izbacuju suvišnu tekućinu i otpadne tvari van iz organizma. U zahvaćenim organima nastaje kronična upala, koja dovodi do pogoršanja rada unutrašnjih organa.

Kao rezultat upotrebe problematičnog proizvoda u prehrani dovodi do toga ne samo da je to potpuno besmisleno, već takav proizvod u potpunosti gubi svaku prehrambenu vrijednost za organizam i postaje opasan.Budite pažljivi, među proizvodima na koje vam se može pojaviti nepodnošljivost mogu biti tako važni poput voća, povrća, žitarica, mlijeko i mliječni proizvodi, koji zbog svog visokog sadržaja vitamina i mikroelemenata imaju visoku prehrambenu vrijednost.

Prehrambena intolerancija (nepodnošljivost) može biti uzrokom poremećaja izmjene tvari.

Možemo zaključiti da su urođena ili stečena nepodnošljivost određenih proizvoda jedan iz osnovnih uzroka poremećaja izmjene tvari u organizmu, što vodi k pretjeranoj tjelesnoj težini i cijeloj paleti kroničnih bolesti.

Prehrambena intolerancija maskira se kao različite bolesti. Odlaganje tvari koje se slabo prerađuju u masne stanice i zadržavanje tekućine u tkivima zbog poremećaja funkcije bubrega dovodi do nezadrživog porasta tjelesne težine.

Problemi s crijevima i kožom, pretilost, ekcem, migrena, bronhijalna astma, bolesti štitne žlijezde, hipertonija, kamenac u žučnjaku i bubrezima, dijabetes, prerano starenje i još mnogo toga može biti neposredno povezano upravo s nepodnošenjem određenih prehrambenih proizvoda.

Promjene u prehrani i izmjena načina života u mnogim slučajevima omogućuju čak i bez lijekova uspješnu borbu s bolestima koje su se do sada smatrale kroničnim i neizlječivim.

Back to Top
Proizvod je dodan u vašu košaricu